Sunday, 25 November 2012

Bicara Hati


Agak pelik dan hairan jika skali skala kita mengunjungi rumah seseorang
yang isterinya tidak bekerja tetapi keadaan rumahnya tidak terurus.
Persoalannya..apakah yang di buat si isteri sepanjang hari sehingga 
rumah tidak sempat dikemaskan nya.Namun,itulah realitinya.
Terdapat banyak faktor mengapa suri rumah gagal menguruskan
rumah dengan sempurna.Antara sebabnya:

Photo: Bicara hati
Agak pelik dan hairan jika sekali-sekala kita mengunjungi rumah seseorang yang si isterinya tidak bekerja tetapi keadaan rumahnya tidak terurus. Persoalannya, apakah yang dibuat oleh si isteri ini sepanjang hari sehingga rumah tidak sempat hendak dikemaskan. Namun, itulah realitinya. Terdapat banyak faktor mengapa suri rumah gagal mengurus rumah dengan sempurna dan kemas. Antara sebabnya termasuk:
1. Sikap sambil lewa dan suka bertangguh. Mungkin kerana mereka sepanjang hari berada di rumah dan tidak perlu buat kerja dengan segera. Sepatutnya suri rumah sepenuh masa dapat mengurus rumah dengan lebih baik dan kemas. Tidak melakukan kerja secara tergesa-gesa hanya apabila ada orang nak datang. 
2. Tidak menjadikan kerja mengemas rumah sebagai satu budaya hidup. Sesungguhnya apabila mengemas menjadi budaya harian, mereka tidak memerlukan masa yang panjang untuk mengemas rumah. 
3. Tidak mendidik anak-anak supaya sentiasa bersih dan kemas. Sepatutnya anak-anak sejak kecil lagi dididik agar menghargai kebersihan. Jika sejak kecil sentiasa hidup dalam suasana bersih, sudah tentu ia akan menjadi budaya anak-anak kita pula. 
4. Tidak berminat mengemas rumah. Hal ini berkemungkinan kerana mereka sudah biasa hidup dalam suasana yang tidak kemas dan tak terurus. Akibatnya bila sudah berkahwin, budaya itu turut terbawa-bawa. 
5. Merasakan bahawa mengemas rumah bukan perkara penting malah merugikan masa kerana mesti dilakukan berterusan. 
6. Suka mengunjungi rumah jiran tanpa mengira waktu sehingga tidak sempat hendak mengemas rumah. Malah ada yang berpendapat 'tak apa tak kemas rumah asalkan ada makanan sudah cukup'. Seolah-olah telah hilang nilai kemanusiaan. Manusia yang sempurna tentu inginkan suasana yang kemas, bukan sekadar dapat makan. Kalau berfikiran begitu, maka samalah taraf manusia dengan haiwan. 
7. Lupa bahawa itulah imej yang mempamerkan peribadi sebenar seseorang wanita. Tentu tidak wajar wanita Islam mengabaikan kebersihan dan kekemasan rumahtangga, sedangkan Islam amat menyuruh umatnya sentiasa bersih. 
Faktor-faktor di atas telah dikenal pasti sebagai punca kegagalan mereka menguruskan rumah dengan sempurna. Tetapi mengapa hal ini terjadi? Di sini, para suami perlu meluangkan sedikit masa dengan membawa keluar anak dan isteri bersiar-siar atau berehat untuk menghilangkan kebosanannya. Di kesempatan itu, didiklah mereka akan budaya dan disiplin yang baik itu. 
Sebenarnya, sebahagian suri rumah yang bermasalah ini tidak tahu hala tuju hidupnya. Kerana itu, para suri rumah perlu dibiar bergerak aktif untuk melihat keadaan sekeliling. Mungkin di sana mereka boleh belajar untuk mengurus masa dan mengemas rumah.


1.Sikap sambil lewa & suka bertangguh.Mungkin kerana mereka 
   sepanjang hari berada dirumah dan tidak perlu buat kerja dengan       
   segera.Sepatutnya suri rumah sepenuh masa dapat menguruskan   
   rumah dengan lebih baik.Tidak melakukan kerja secara
   tergesa-gesa apabila ada orang yang nak datang rumah.

2.Tidak menjadikan kerja rumah sebagai satu budaya hidup.

3.Tidak mendidik anak-anak supaya sentiasa bersih dan kemas.
    Sepatutnya anak-anak sejak kecil di didik agar menjaga kebersihan.

4.Suka mengunjungi rumah jiran awal pagi tanpa mengira waktu.

Faktor di atas di kenal pasti sebagai punca kegagalan menguruskan 
rumahtangga.Di sini para suami perlu meluangkan sedikit masa 
dengan membawa keluar anak dan isteri bersiar-siar untuk 
menghilangkan kebosanan setelah seharian di rumah


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 Pengomen Terhebat:

 
Copyright © . All Right Reserved by Intanurulfateha.Com