Thursday, 20 December 2012

Tuala Wanita Satu Ancaman??

Menakutkan apabila setiap bulan wanita termasuk aku menghadapi ancaman tuala wanita kalau ambil remeh tentang kebersihan dan penjagaannya. Kebanyakan pad dibuat menggunakan kertas kitar semula atau kertas sisa buangan. Proses kitar semula kertas ini menggunakan bahan kimia yang banyak bagi menghilangkan warna dan bau. Aku pun baru tahu pasal ini.

Klorin adalah bahan wajib dalam proses pembuatan produk pulpa dan kertas. Klorin bertindakbalas dengan haba untuk menghasilkan Dioksin. Dioksin telah disahkan sebagai karsinogen (racun) paling bahaya untuk kesihatan. Dioksin adalah bahan kimia bertoksid yang amat kuat kesannya. Ia adalah 130 kali lebih bertoksik daripada Cyanide, dan 900 kali lebih berbahaya berbanding Arsenik. Ia digelar “Bahan Bertoksik Paling Kuat” pada masa kini. Pusat Penyelidikan Kanser Antarabangsa mengkelaskan Dioksin sebagai KARSINOGEN (bahan penyebab kanser) kelas pertama. Rujuk Wikipedia
Dioksin menyebabkan:
  1. Ketidakstabilan hormon 
  2. Kanser Payudara
  3. Kanser Ovari
  4. Kanser Usus
  5. Endometriosis
  6. Kemandulan
  7. Fibroid
  8. Keguguran
  9. Jangkitan pada uterus 
  10. Melemahkan sistem imuniti badan

Ciri-ciri Tuala Wanita
Pembungkusan Yang Tidak ’Hygienic’
Pembungkusan di kilang masih secara manual. Pembungkus yang tidak boleh ditutup semula setelah dibuka. Mudah tercemar habuk, bakteria, kulat dan lembapan.
Penuh dengan bakteria
”Kandungan bakteria 11 x lebih tinggi dari piawaian antarabangsa”. Ia boleh menyebabkan jangkitan kuman dan kegatalan pada alat sulit wanita. – Laporan Kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) 1987
Tiada tarikh luput (Expiry Date)
Hampir semua pad dipasaran tidak mempunyai tarikh luput. Ada pad yang telah berubah warnanya menjadi kekuning-kuningan masih dijual dikedai-kedai. Berapa pastikah anda ia tidak akan menjejaskan anggota sulit anda?
Pelapik Luar Tidak Telus Haba
Menyebabkan haba dari suhu darah haid terperangkap, alat sulit menjadi lembap dan tidak selesa.
Tiada Bahan Anti-Bakteria
Pad wanita adalah tempat pembiakan bakteria yang paling ideal kerana terdapatnya protin didalam darah haid. Bakteria dengan mudah masuk kedalam badan melalui vagina dan melemahkan sistem imuniti badan. Bakteria akan memasuki ke dalam sistem badan hanya dalam tempoh 2 jam sekiranya haid ini tidak dicuci. Jagalah kebersihan dengan sempurna terutama ketika haid. Sangat membahayakan sekiranya dipandang rendah wahai kaum wanita sekalian..
Betul ke ni cara buat tuala wanita?
Setiap wanita menggunakan ~ 15 000 keping tuala wanita sepanjang hayat
(35 tahun ;period pada usia 12 tahun dan menopouse pada usia 47 tahun).
Maka, risiko wanita itu terdedah pada Dioksin adalah 15 000 kali !!!  Ada bran?????
sumber : hitamerahputih.blogspot.com

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 Pengomen Terhebat:

 
Copyright © . All Right Reserved by Intanurulfateha.Com