^ ^

Thursday, 11 December 2014

KOLEKSI SARUNG ANGGUN

Assalamualaikum..
Sebelum ni airis cerita pasal Shawl Elsa kan..now airis nak cerita gak la pasal tudung dari koleksi Sarung Anggun.

Tudung ni antara yang terbaru la dari Sarung Anggun. Istimewa nya tudung ni ialah gabungan nama tudung yang sebelum ni iaitu Anggun Fadeena & Anggun Hamimy...memang awesome la,warna yang menarik..memang best pakai..tak rugi korang beli ok.

Ape tunggu lagi..jom shopping tudung Sarung Anggun ni.

Cuci mata dulu ye U ollsss :)








Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 27 November 2014

SHAWL ELSA

Assalamualaikum
Sape kat cini peminat kartun animasi elsa? Mesti korang pikey apa kaitan entry shawl elsa dengan kartun animasi elsa kan...huhu.

Now..airis nak citer pasal Shawl Elsa, tpi takde kaitan pun dengan kartun elsa tu yek. Untuk peminat shawl...jom kite layan pic kat bawah.

Haaa...ni lah dia Shawl Elsa yang airis maksudkan.


Cantik kan?...


So jangan berlengah lagi...cepat2 order tambahkan koleksi shawl.
Jom order..klik sini



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 25 November 2014

BRAND ' MAM ' BABY PALING MURAH

Assalamualaikum..
Sape kat cini suka shopping barang baby secara online angkat tangan cepatttttt. Haha ok la airis ni jnis suka skodeng laman web yang jual barangan keperluan baby yang murah2.

Lagi2 anak airis yang no 2 tu menyusu guna puting brand MAM. Puting lain memang x nak gak die,sanggup x nak menyusu kalau puting botol tu berlainan selain MAM. 



Contoh puting brand MAM. Kalau beli kat kedai or butik or laman web mesti harga RM25.90 kan. Haa pasni mumy ibu umi x yah risau dah nak beli yang lebih murah kat laman web ni. Jom layan


Picit www.gifts-h.com kalau suka shopping barang baby yang murah2.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 20 November 2014

HALWA KUNDUR DAN JAUNDIS

Assalamualaikum..
Mesti ada yang tertanya apa kaitan HALWA KUNDUR & JAUNDIS pada baby kan?
Apa tu halwa kundur?..try search kat en google

Dah jumpa kan???haaa..rileks2,sebenar nye halwa kundur ni memang terbukti amat berkesan mengurangkan kuning baby. Cara nye senang je..ambil setengah paket kecil halwa kundur dan rebuskan dlm 3 minit...bila dah suam boleh la bagi kat baby dengan kerap menggunakan sudu plastik sahaja..sudu kfc yg kecil tu pun boleh pakai gak.



Airis sendiri dah buat...memang turun banyak kuning baby airis dulu...huhu baru skarang nak buat entry kat cini :p

Yang penting kna kerap bagi kat baby air rebusan halwa kundur tadi...ok selamat mencuba...!


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 3 November 2014

REVIEW I-CITY HOTEL

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..airis baru je pulang dari bercuti. Haaa kali ni airis nak review sikit la pasal hotel i-city ni. Sebelum airis bermalam kat hotel i-city ni airis banyak gak la review komen pasal kemudahan di i-city ni. Banyak komen negatif dari positif,itu hak mereka lah yang dah bermalam di hotel tersebut. Tapi airis abaikan komen2 sebegitu coz masa tu belum lagi stay kat citu lagi.

Now...airis komen sikit la kat cini. Airis book bilik family ( 2 katil double besar ). Selesa sesangat la bagi kami. Bilik kami menghadap permainan i-city,atas hotel bawah tempat bebudak berjimba jimba. Cer tengok pic tu

Ni bahagian reception / kaunter c.in / out ye. Berurusan dengan staff ni ok,budi bahasa pun sopan gitu,ada sorang lagi staff perempuan pun ok gak..peramah semuanya


 Haaa ni lah die bilik yang airis book. Katil memang selesa.



Bilik mandi pun ok gak.

Dari segi breakfirst plak tak banyak pilihan la. Antara nye 


Hanya breakfirst la yang tak banyak. Wifi pun free,yang lain2 semua ok..airis bagi 4 bintang la untuk i-city hotel ni. Jom layan pic airis











Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 11 October 2014

BILA SI ADIK PANDAI BERJALAN

Assalamualaikum..
Bila tengok muka si adik rasa nak tergelak pun ade,bukan ape..pantang tengok kakak die duduk je ade2 je 'aksi' yang die nak buat kat kakak die.
Kira si kakak ni asyik kena buli je dengan adik die. Sampai nangis kakak nye..pening dah umi dgn ayah.

Skarang ni si adik dah pandai berjalan,ikot je ke mana kakak pergi smpai si kakak naik rimas x bagi adik ikot die,kadang die bebel kat adik die x bagi ikot g sana sini...hahaha alahai anak umi ayah ni. Nti dah besar jadi teruna dan dara ok la tu kot..!



Yang adik ni pulak,mentang2 la dah teror bab ' buli membuli ' kat kakak die,habis semua nak di ketok kat kakak die,baling2 barang walaupun bukan barang mainan skalipun mesti die nak baling..kira dah jadi satu hobi plak dah. Ape pun tanpa adik dan kakak sunyi umi di buatnye. Umi dan ayah berdoa moga anak2 umi jadi anak yang soleh dan solehah...insyaallah amin.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 7 October 2014

ATASI SEMBELIT PADA BAYI @ KANAK- KANAK

Assalamualaikum..
Hari yang teramat penat bile melayan kerenah 2 orang anak..sorang GIRL  berumur 5Y dan sorang lgi BOY 1Y. Tak leh dok dekat2 die orang ni..ade jew yang x kena.....aduhai anak umi.

Now..airis nak share la psal baby sembelit. Anak airis yang no 2 tu dri lahir memang ade masalah sembelit smpai la skarang ni masalah sembelit @ berak keras makin terok. Macam2 jnis susu airis dah bagi pun mcm tu gak.

Semalam airis menggoogle kat HP airis lbih kurang 2 jam. Akhirnye dpat 3 petua yang berguna. Tpi antara 3 tu airis confident nak cuba satu je petua kat anak.

[ AMBIL 1 SUDU KECIL GULA PERANG, CAMPURKAN DLM SETENGAH ( 1/2 ) CAWAN AIR SUAM @ 2 oz SUSU. Senang citer  SETENGAH ( 1/2 ) CAWAN SUSU ]

Petua ni memang bagus..so skarang dah poopoo manje gitu. Tak de dah nak teran bagai. Lpas bagi mnum tak lama tu berak mcm biase dah. Klau tengok die berdiri,pastu nmpak mcm kaku je..kompom berak la tu. Tahu2 jew dah bau busyuk..hihihi.

So ibu2 boleh amalkan pada anak yang ade masalah sembelit.
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 2 September 2014

BABA PERGI JUA AKHIRNYA

Assalamualaikum..
Hari ni x de mood nak wat entry. Bukan penat....or majok ngan cik abang tpi airis kehilangan insan tersayang.



Baru je raya hari tu airis balik kmpung di melaka..jumpa mak...jumpa babah..walaupun masa tu babah dah kurang bagi reaksi bila anak2 bercakap tpi bagi airis dah cukup utk airis lihat babah dpan mata airis and anak2
Baba dah lama menghidap strok sebelah badan,di tambah pulak dgn penyakit darah tinggi..macam2 cara dah ikhtiar. Namun Allah dah tetapkan takdir utk babah.

Belum sempat airis jumpa babah buat kali ke 2..Allah telah menjemput babah pergi meninggalkan kami semua. Allah lebih menyayangi babah..pengebumian babah di sertai hujan gerimis..buat hati airis sefamily pilu..menahan sebak..cuba kuatkan hati menatap pemergian babah.

Alhamdulillah...semuanya berjalan lancar semasa pengebumian. Sebak hati meninggalkan pusara babah..moga babah tenang disana dan ditempatkan dgn orang yang beriman...aminnn.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 18 August 2014

MENCEGAH BATUK & SELSEMA

Assalamualaikum..
Hari ni airis free kat uma. Ade masa nk study bab menu utk wat berbuka hri ni. Sementara blum nk study buku resepi jom lyan entry ni dlu key.

Ok..skarang airis nak tanye la ibu2 kat luar sana..sape ada anak kecik yang sering mendapat batuk dan selsema?airis teringat kat anak airis yang no 2 tu..setiap bulan mesti batuk disusuli selsema yang berpanjangan. Ragam nye tak payah nak cerita la...meragam..menangis bagai kan kena dera pun ade..!

Now airis kongsi satu jenis krim herba ni..rujuk pic kat bawah hokesss




Haaa..ni lah die yang airis guna untuk anak airis,sapu jew kat UBUN KEPALA,DADA,BELAKANG BADAN dan  TAPAK KAKI..kompom tido nyenyak mak nye...huhu. Tapi jangan pulak disapukan kat mak nye...sapukan kat anak yang batok n selsema tadi. Tak kan dengar lagi ragam tangis anak...beres !
Cara nak dapatkan krim herba yang berharga RM39.90 ni senang jew..like facebook Shiran Tropika Herbasuci. Airis harap sedikit info ni membantu ibu2 yang runsing bila anak2 tak sihat..okesss roger dulu..!


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 12 June 2014

PERCUTIAN KE LANGKAWI

Assalamualaikum...
Baru hari ni dapat update entry...huhu maklum la baru balik holiday...!

Destinasi pilihan kami anak branak dah tentu ke LANGKAWI...memang seronok sangat terutama anak airis yg sulung...si kakak Ara...! Senyum sokmo jew kat sana. Kami bermalam selama 3 hari 2 malam...seronok + penat jugak la..!
Tapi perjalanan kami ke LANGKAWI bukan menaiki kapal terbang ye...haaa en hubby driving dari KLIA ke LANGKAWI...! Bertolak pun malam kol 11.00pm..sekali jew berhenti minum then trus drive ke LANGKAWI...sampai sana 5.30 pagi..trus parking..n bayar dlm RM30.00 la utk 3 hari..da x ley kautim lgi dah dgn tokey parking tu..muktamad!
Lpas byar trus g kaunter tiket feri...beli la tiket utk kol 7.15 pagi nye...tpi feri gerak kol 7.30 pagi. Kena tunggu 15 mnit gak la dlm feri tu.. Lpas 7.30 bru feri bergerak ke JETI KUALA KEDAH..airis x ingat smpai sana kol brapa coz masa feri start gerak tu airis dah mula nak pejam kan mata...maklum le sepanjang malam berjaga..borak2 dgn hubby supaya hubby x lolap kan mata masa drive tu...now dlm feri balas dendam..pejam mata..tut tut jew da smpai..tu yg mamai sengal tu..lpas turun dari feri trus cari sarapan..dpan mata ada KFC..ape lagi...serang la Restoran KFC tu...heheheee...!
Ok la..malas nak bebel lgi..ade beberapa jew pic yg sempat airis ambik and post kat cini tok tatapan korang....santai OK...!
Bentuk bukit tu seperti orang perempuan hamil yang sedang baring/tidor..

Jeti Kuala Kedah

Dataran Lang

Pulau Dayang Bunting

Korang mesti tahu kan sejarah Langkawi ni..airis just sharing2 jew utk teratak airis ni..

Thanks kat korang yang sudi baca...!








Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 22 April 2014

SEKOT CREAM CHEESE

Assalamualaikum..
Haaa...hri ni best sesangat ler pada airis coz dapat menghasilkan sebijik kek berupa sekot krim cheese...hahaha..!
First time cube... alhamdulillah menjadi gak. Anak gegirl airis si kakak kemain lagi suka makan sekot krim cheese tu...suami dgn mak mertua pun suka mkan..sekali mkan rasa x puas.
Haa ni la die sekot krim cheese tu



Amacam?...kompom lapar dah pewot tu..
Sape yang nk try sila la cube...

Ni resepi nye ye;
1 paket sekot (ape2 brand pun x pe )
1/2 tin susu pekat 
250g cream cheese tatura
Nestum
Susu kotak (airis guna dutch lady )
Sedikit serbuk milo

Cara2
(1) Blend cream cheese+susu pekat
(2) Alas bekas@loyang dgn aluminium foil
(3) Sekot di rendam dlm susu kotak..jgn lama ye
(4) Susun sekot tadi dlm bekas@loyang
(5) Lapiskan atas sekot yg di susun tu dgn cream cheese yg di blend tadi.
(6) Taburkan nestum 
(7) Ulang step yg sama dari mula..

Okessss....selamat mencuba


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 2 April 2014

ULANGTAHUN KELAHIRAN IBU MERTUA

Assalamualaikum...
Rasa malas jew jari ni nak taip entry ni tapi airis gagah kan jugak jari jemari yang maleh ni...ka ka ka...!...utk tatapan anak2 airis bila besar nti.
Airis nak share sebahagian dari gambar2 masa birthay mak mertua PUAN SHARIPAH pada 28 MAC 2014..perancangan airis masa tu cuma nak beli kek n sambut tiga beranak jew..tpi x sangka pulak kakak n abang ipar nak join skali..so jadi meriah la suasana hari jadi mak mertua hari tu.
Antara gambar yang sempat airis snap masa birthday mak mertua....

  Jejaka dlm pic ni ialah anak sulung mak mertua iaitu abg ipar airis la kan...ha ha kontrol macho...dan yg perempuan ni anak perempuan no 2 la...kira anak manja la gitu...kui kui kui..!

 Pic yooo....smile...

Sempena birthday mak mertua ni doa airis semoga impian mak nak pergi Haji termabul dengan izin Nya...moga di panjangkan usia dan sihat tubuh badan....aminnnn ya robbal alaminnn....sekian sudah...!


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 22 February 2014

SAWAN TANGIS 2014

Assalamualaikum...
Janji airis sebelum ni nk wat tajuk Sawan Tangis kan..haaaa skarang airis kotakan ! Komfom mumy2 dady2 suke ngan entry ni

Ape tu sawan tangis?????
Ok...sawan tangis ni dikaitkan dgn kembong pewot..@..colic. Biasa nya menyerang pda baby boy la. Waktu nak kena sawan tangis tu bermula selepas maghrib sehingga lah nak dkat suboh ( lame tuh ).
Macam anak airis pun salah satu 'baby sawan tangis' gak la..memang x di sangka dan x di jangka time nak kena. Menangis smpai teran suara x agak2..siap tarik2 baju ayah lagi,paling lama nangis pun dlm 3 jam la...aduyai anak umi sayang...!

Ape yg airis buat msa die kena sawan tangis tu????

Ok..masa die kna cepat2 bagi mnum grape water sbnyak 5ML. Grape water tu ley bli kat farmasi dlm RM11.20


 Lpas bagi grape water barulah suara makin slow n slowly then trus diam dan mule tersengih sengih bagai..huru hara jadi nye time kena tu,satu umah x tido,umi dgn ayah la orunk first yg x tido..mata dah terbalik pndang anak..kui kui kui.

Lg satu yg memang penting sangat2 ni..Ayat Qursi ni mesti kna bca pada baby sebelum maghrib..dlm kol 7pm tu dah start baca n kaup dari ubun kepala smpai kaki baby

Dah bnyak tmpat airis bwak baby berubat,ok pun dlm seminggu dua je pastu kna blik. Last2 ada jiran beritahu so bwak kat 'wak duwey..org jawa'..alhamdulillah akhirnye berakhir la mimpi ngeri kite orunk sefamily..haha.

Sekian..terima kasih sudi baca.





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

TAHUN BARU 2014

Assalamualaikum....
Lama sudah x update teratak airis yg dah usang bagai ni. Bukan malas tapi sejak awal 2013 lg airis dah mempersiapkan diri utk tambah 'ahli keluarga' lgi selepas DNC. So slepas DNC tu airis tekad nak hamil gak walaupun dokt soh airis tnggu tempoh setahun lg....

Jeng..jengggggg....skarang airis dah pun dpat baby boy...ni lah die

Muhammad Zafran 

Handsome jugak kan....perasan bagai umi airis nih...!
Ape pun sume nye dah selamat dn berkat doa member2 blog...akak2,adik2 yg doakan utk airis...terima kasehhhh daun keladi,hanya Allah je yg dpat memberi yg lebih baek pada kalian...aminnnnn.

Sekian sudah.

P/S: Jika berkesempatan airis akan buat entry SAWAN TANGIS yg biasa terjadi pada baby boy...insyaallah.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 18 January 2014

Tanda Wanita Itu Hamil

  1.  
    1. Tidak mendapat haid/ menstruasi

    Ini merupakan tanda pertama adanya kehamilan. Menstruasi berhenti kerana rahim dipersiapkan untuk kehamilan. Sebaiknya anda mengetahui bila Hari Pertama Haid Terakhir (HPHT), yang dapat digunakan untuk menentukan usia kehamilan dan bila perkiraan tarikh bersalin. Hal ini perlu diingatkan apabila tidak datang haid selain sebagai tanda awal kehamilan juga dapat disebabkan oleh faktor lainnya.
  2. Mual dan muntah
    Dikenali sebagai “morning sickness” kerana rasa mual dan muntah,sering terjadi pada pagi hari bulan pertama kehamilan. Tetapi, mual muntah ini terjadi pada setiap waktu. Hampir 50% wanita hamil mengalaminya. Hal ini terjadi kerana adanya perubahan hormon yang mendadak akibat proses kehamilan.
  3. Sering buang air kecil
    Terjadi kerana kandungan tertekan oleh rahim yang membesar sehingga menimbulkan rasa ingin buang air kecil,juga kerana peningkatan hormon kehamilan. Keluhan biasanya pada awal kehamilan, dan berkurangan setelah 12 minggu dan timbul kembali setelah kehamilan 28 minggu.
  4. Mengidam
    Beberapa wanita akan merasa menginginkan makanan-makanan tertentu. Ini terjadi pada bulan-bulan pertama kehamilan. belum diketahui secara ilmiah mengapa rasa seperti ini timbul.
  5. Payudara membesar
    Payudara menjadi lebih besar dan kencang. Puting susu membesar dan berwarna lebih gelap, kadang-kadang terasa gatal dan sakit serta lebih sensitif terhadap sentuhan.
  6. Sembelit atau konstipasi
    Terjadi pada 50% wanita hamil, dan ini terjadi karena perubahan hormon dan penekanan rahim yang semakin membesar
  7. Rasa mengantuk
    Timbul rasa mengantuk yang berlebihan meskipun sudah cukup tidur, yang bukan disebabkan oleh kelelahan tetapi kerana adanya perubahana hormon selama proses kehamilan.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Kemungkinan Anda Mengandungkan Bayi Lelaki

Jom check perut korang masa preggy ataupun yang tengah preggy. Airis dah check tpi masih x sure jntina baby,kalau ley nak baby boy..yg pnting baby sihat n comey sesangat

1. Kadar degupan jantung bayi anda kurang daripada 140 degupan seminit.
[ masa anak first(girl) x de plak,anak ke 2 dlm pewot ni degupan baby kurang ]

2. Perut anda memboyot ke hadapan dan kelihatan “tajam”.
[ ini memang kompom ]

3. Perut anda “rendah”.
[ alamakkkk...x sure la plak,cam biasa jew..]

4. Anda sangat berseri-seri ketika hamil.
[ yang ni x pasti,nak kna tanya hubby...keh keh keh..]

5. Anda tidak mengalami mabuk hamil dalam trimester pertama kehamilan.
[ ada tpi x teruk sangat la dari anak yang first dlu ]

6. Payudara kanan anda lebih besar daripada yang kiri.
[ tidakkkkk....memang sedang berlaku..kui kui kui ]

7. Anda melihat diri anda di dalam cermin selama sekurang-kurangnya seminit dan anak mata anda 
     membesar.
[ yang nih kompom x der ]

8. Anda mengidam makanan berprotein yang masin seperti keju dan daging.
[ ni pun x der..bebiasa jew ]

9. Tapak kaki anda lebih cepat menjadi sejuk daripada sebelum anda hamil.
[ masa mula2 dlu dlam 3 weeks ade la pastuh dah ok ]

10.Apabila anda ikat cincin perkahwinan anda pada benang dan digantungkan di atas perut anda, cincin itu
      berpusing-pusing.
[ dah try buat tpi biasa je ]

11.Kulit anda menjadi kering.
[ yg ni sbab kurang sangat mnum air tpi siang mlam sapu losyen ]

12.Apabila anda mencampurkan umur anda semasa persenyawaan dengan nombor bulan semasa ia
     berlaku,jumlahnya adalah nombor genap.
[ yg ni lum wat lagi..]

13.Rambut anda menjadi lebih lebat dan berkilat semasa hamil.
[ selekeh lgi ade la..hua hua hua..]

14.Bulu kaki anda memanjang dengan cepat semasa hamil.
[ bulu kaki memang dah panjang..]

15.Anda lebih mudah diserang sakit kepala.
[ slalu kna sakit kepala..hubby jdi mangsa kna pcit kepala ]

16.Bantal anda menghadap utara apabila anda tidur.
[ x prasan plak..sntiasa ngiring kiri n kanan ]

17.Apabila seseorang meminta anda menunjukkan tangan anda, anda menghulurkannya dengan tapak
      tangan menghadap bawah.
[ ini biasa la ]
18.Anda tidur mengiring ke kiri.
[ kadang pusing kanan gak ]

19.Air kencing anda berwarna kuning cerah.
[ x sure plak..]

20.Anda lebih agresif berbanding suami anda semasa persetubuhan yang menghasilkan persenyawaan itu.
[ hu hu rahsia...]

21.Apabila anda makan seulas bawang putih, baunya keluar daripada liang roma anda.
[ x suka bwang putih ]

22.Perkataan pertama anak anda yang sebelumnya ialah "baba" atau “dada”.
[ yang ni baba ke dada ke memang x der..]

23.Anak anda yang sebelumnya (jika perempuan) kelihatan seperti budak lelaki semasa bayinya.
[ ini memang kompom sesangat..he he ]
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Intanurulfateha.Com