^ ^

Saturday, 18 January 2014

Tanda Wanita Itu Hamil

  1.  
    1. Tidak mendapat haid/ menstruasi

    Ini merupakan tanda pertama adanya kehamilan. Menstruasi berhenti kerana rahim dipersiapkan untuk kehamilan. Sebaiknya anda mengetahui bila Hari Pertama Haid Terakhir (HPHT), yang dapat digunakan untuk menentukan usia kehamilan dan bila perkiraan tarikh bersalin. Hal ini perlu diingatkan apabila tidak datang haid selain sebagai tanda awal kehamilan juga dapat disebabkan oleh faktor lainnya.
  2. Mual dan muntah
    Dikenali sebagai “morning sickness” kerana rasa mual dan muntah,sering terjadi pada pagi hari bulan pertama kehamilan. Tetapi, mual muntah ini terjadi pada setiap waktu. Hampir 50% wanita hamil mengalaminya. Hal ini terjadi kerana adanya perubahan hormon yang mendadak akibat proses kehamilan.
  3. Sering buang air kecil
    Terjadi kerana kandungan tertekan oleh rahim yang membesar sehingga menimbulkan rasa ingin buang air kecil,juga kerana peningkatan hormon kehamilan. Keluhan biasanya pada awal kehamilan, dan berkurangan setelah 12 minggu dan timbul kembali setelah kehamilan 28 minggu.
  4. Mengidam
    Beberapa wanita akan merasa menginginkan makanan-makanan tertentu. Ini terjadi pada bulan-bulan pertama kehamilan. belum diketahui secara ilmiah mengapa rasa seperti ini timbul.
  5. Payudara membesar
    Payudara menjadi lebih besar dan kencang. Puting susu membesar dan berwarna lebih gelap, kadang-kadang terasa gatal dan sakit serta lebih sensitif terhadap sentuhan.
  6. Sembelit atau konstipasi
    Terjadi pada 50% wanita hamil, dan ini terjadi karena perubahan hormon dan penekanan rahim yang semakin membesar
  7. Rasa mengantuk
    Timbul rasa mengantuk yang berlebihan meskipun sudah cukup tidur, yang bukan disebabkan oleh kelelahan tetapi kerana adanya perubahana hormon selama proses kehamilan.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Kemungkinan Anda Mengandungkan Bayi Lelaki

Jom check perut korang masa preggy ataupun yang tengah preggy. Airis dah check tpi masih x sure jntina baby,kalau ley nak baby boy..yg pnting baby sihat n comey sesangat

1. Kadar degupan jantung bayi anda kurang daripada 140 degupan seminit.
[ masa anak first(girl) x de plak,anak ke 2 dlm pewot ni degupan baby kurang ]

2. Perut anda memboyot ke hadapan dan kelihatan “tajam”.
[ ini memang kompom ]

3. Perut anda “rendah”.
[ alamakkkk...x sure la plak,cam biasa jew..]

4. Anda sangat berseri-seri ketika hamil.
[ yang ni x pasti,nak kna tanya hubby...keh keh keh..]

5. Anda tidak mengalami mabuk hamil dalam trimester pertama kehamilan.
[ ada tpi x teruk sangat la dari anak yang first dlu ]

6. Payudara kanan anda lebih besar daripada yang kiri.
[ tidakkkkk....memang sedang berlaku..kui kui kui ]

7. Anda melihat diri anda di dalam cermin selama sekurang-kurangnya seminit dan anak mata anda 
     membesar.
[ yang nih kompom x der ]

8. Anda mengidam makanan berprotein yang masin seperti keju dan daging.
[ ni pun x der..bebiasa jew ]

9. Tapak kaki anda lebih cepat menjadi sejuk daripada sebelum anda hamil.
[ masa mula2 dlu dlam 3 weeks ade la pastuh dah ok ]

10.Apabila anda ikat cincin perkahwinan anda pada benang dan digantungkan di atas perut anda, cincin itu
      berpusing-pusing.
[ dah try buat tpi biasa je ]

11.Kulit anda menjadi kering.
[ yg ni sbab kurang sangat mnum air tpi siang mlam sapu losyen ]

12.Apabila anda mencampurkan umur anda semasa persenyawaan dengan nombor bulan semasa ia
     berlaku,jumlahnya adalah nombor genap.
[ yg ni lum wat lagi..]

13.Rambut anda menjadi lebih lebat dan berkilat semasa hamil.
[ selekeh lgi ade la..hua hua hua..]

14.Bulu kaki anda memanjang dengan cepat semasa hamil.
[ bulu kaki memang dah panjang..]

15.Anda lebih mudah diserang sakit kepala.
[ slalu kna sakit kepala..hubby jdi mangsa kna pcit kepala ]

16.Bantal anda menghadap utara apabila anda tidur.
[ x prasan plak..sntiasa ngiring kiri n kanan ]

17.Apabila seseorang meminta anda menunjukkan tangan anda, anda menghulurkannya dengan tapak
      tangan menghadap bawah.
[ ini biasa la ]
18.Anda tidur mengiring ke kiri.
[ kadang pusing kanan gak ]

19.Air kencing anda berwarna kuning cerah.
[ x sure plak..]

20.Anda lebih agresif berbanding suami anda semasa persetubuhan yang menghasilkan persenyawaan itu.
[ hu hu rahsia...]

21.Apabila anda makan seulas bawang putih, baunya keluar daripada liang roma anda.
[ x suka bwang putih ]

22.Perkataan pertama anak anda yang sebelumnya ialah "baba" atau “dada”.
[ yang ni baba ke dada ke memang x der..]

23.Anak anda yang sebelumnya (jika perempuan) kelihatan seperti budak lelaki semasa bayinya.
[ ini memang kompom sesangat..he he ]
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Intanurulfateha.Com