Monday, 20 March 2017

VITAMIN C.. AWASSSS???

AWAS VITAMIN C!!

Vitamin C ataupun dikenali sebagai ascorbic acid merupakan vitamin yang larut dalam air.

Tahukah anda bahawa badan manusia tidak boleh menghasilkan sendiri vitaminC ini daripada tubuh badan tidak seperti kebanyakan haiwan yang mana dapat menghasilkan sendiri vitaminC dalam hati mereka.

Oleh yang demikian manusia perlu mengambil vitaminC ini dalam pemakanan seharian bagi membantu melancarkan fungsi-fungsi tubuh badan.

VitaminC ini boleh didapati daripada buah-buahan yang mempunyai kandungan antioxidant. Yang sangat membantu bagi mencegah penyakit.

Selain itu, vitaminC juga boleh diambil dalam ubat-ubatan. Adalah dinasihatkan bahawa pengambilan vitaminC secara berlebihan atau overdose boleh menyebabkan toxic di badan. Ini adalah kerana,  tubuh badan manusia hanya dapat menyimpan vitaminC secara minima. Selebihnya akan dikeluarkan daripada tubuh badan.

Selamatkah pengambilan Vitamin C secara suntikan?

Tidak boleh dinafikan pengambilan secara suntikan adalah sangat berkesan dan pantas. Ia kerana, ubat dimasukan ke tubuh badan melalui suntikan adalah secara langsung kepada salur darah dan sel dan serta kepada buah pinggang.

Bagaimana pula pengambilan vitaminC sebagai serum? Adakah menjejaskan dan memberi kesan kepada buah pinggang?

VitaminC diaplikasikan secara luaran di kulit dan wajah akan menjalankan tugasnya terlebih dahulu di kulit atau kawasan-kawasan yang rosak atau luka. VitaminC ini akan disaring atau ditapis oleh kulit. Kulit manusia mempunyai beberapa lapisan untuk sampai ke dalaman badan. Oleh sebab itu,  pengguna seharusnya patuhi segala cara penggunaan sesuatu produk bagi mengelakan sebarang masalah. Ini kerana sesuatu produk itu telah dipantau dan diakreditasi oleh pertubuhan tertentu sebelum disahkan selamat untuk digunakan.

Sekadar perkongsian bersama.

#vcsakl
#vcserumannona
#takperlusuntik
#10xvitaminc
#halaldanselamat
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 Pengomen Terhebat:

 
Copyright © . All Right Reserved by Intanurulfateha.Com