Thursday, 3 January 2019

Pengalaman Cabut Gigi Tanpa Ilmu

{  PART 3 } 

Assalamualaikum.. 

Haaaa dah nak habis story cabut gigi geraham ni.  Kenapa airis kata cabut gigi tanpa ilmu? Sebab bila kau dah sakit gigi sampai bengkak bagai memang kau lupa diri jap betapa bahaya cabut gigi lagi²  gigi geraham. 

Kerana gigi bersatu dengan saraf trigeminal yang bersambung dengan mata, telinga dan  rahang bawah. Itulah sebabnya jika kita mengalami sakit gigi, bahagian kepala juga menjadi tidak selesa. Boleh kata kan semua gigi jadi sakit walaupun yang sakit cuma 1 gigi je. Perasan tak? 

Bila gusi bengkak + sakit gigi memang tak boleh cabut. Lagi² bahagian bawah rahang, tepi leher, telinga dan tengkuk sakit. Korang akan rasa bentan, nak demam.. mcam² la. Yang ni memang airis tak tahu, so airis pun cabut gigi geraham atas. So akibatnya menderita sakit urat. 

Tips lain, sebelum cabut gigi tu sediakan lah panadol / paracetamol. Ubat tahan sakit ni banyak jenis. Sediakan gel gengigel @ dalam bentuk spray. Boleh beli kat farmasi. Oral aid pun bagus untuk kebaskan gusi sementara, caranya titik kat tempat gusi yang berlubang tu biarkan 3 minit baru makan. Takde la rasa tersiksa nak makan. Kumur air sejuk sebaik saje doktor kata hari ke 2,3 ikut pada nasihat doktor la, sebaiknya air berpenapis lagi bagus elakkan jangkitan kuman. 

Tips terakhir ni memang terapi sangat buat airis sebab sakit ni takmo hilang guna segala petua lama petua baru.. haha degil mcam tuan dia jugak. Ambik berus gigi celupkan kat air, tabur garam halus dalam bulu berus tu. Baru letak ubat gigi yang korang pakai. Then tabur lagi garam kat atas ubat gigi tu. Lepas tu gosok ar gigi. Kumur dengan air berpenapis bagi mengurangkan jangkitan kuman, siyes memang reda sakit gigi kalau buat time sakit gigi. 

Ok tu saje nak share, moral of the story airis akan jaga gigi tapi tobat dah taknak cabut gigi lagi pasni kah kah kah 😄. 


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Pengalaman Cabut Gigi Tanpa Ilmu

{  PART 2  } 

Assalamualaikum 

Disebab airis berjaya jumpa doktor gigi suami pun ajak p bercuti dekat je kat I-City Shah Alam selama 3 malam. Selama tu jugak la airis tak boleh makan. Hanya minum air koko + nestum 1 sudu. Hari ke 5 gusi masih sakit tak boleh nak makan nasi atau biskut cicah air. Tapi roti rendam air koko ok la boleh telan.

 Tapi pipi tak surut² dia punya bengkak, apatah lagi bahagian bawah rahang  sekitar leher dan tengkuk. Urat dah menarik sampai jari tiba² kejang sendiri. Time tu la telinga dah makin sebu, sakit pun ada. Esok nye bangun pagi still sakit sampai kepala berdenyut. Rasa nak hantuk je dahi kat tiang umah. Bila solat, time sujud tu Tuhan aje yang tahu betapa sakitnya kepala ni. Ape pun solat jangan lupa key. 

Air mata jadi peneman setia. Hari²  Google mengenai gigi geraham . Baca pengalaman die orang yang dah cabut gigi geraham tu. Dalam sakit²  pun masih lagi sempat menggoogle mr Google khennnn.. ( mcam hawau je bunyi bak kata org melaka ). Akhirnya airis buat keputusan call balik klinik tu tnya kenapa gusi masih sakit lagi. Pergi jmpa doktor, check gusi yang berlubang tu ok je. Doktor just bagi ubat antibiotik je suh sambung balik makan sbab lubang gusi tu besa sangat. 

Dengan prasaan hampa airis pun blah. Balik umah sedang tengok tv channel berapa tah ade rancangan urut orang bersalin. Perghhhhhh time tu la terima kakak yang urut airis masa dlam pantang. So cecepat call akak tu. Die pun datang, urut pipi, rahang, leher, tengkuk skali satu badan akak tu urut sebab urat tu dah tarik semua urat bahagian badan airis. Akak tu urut memang bagus, lembut je die tekan bahagian yang sakit tu . Fuh satu kelegaan yang airis tak jangka kan. 

Akak yang mengurut tu pun pelik asal cabut gigi time bengkak. Tapi dah takde pilihan, bengkak hanya susut sikit dan tak boleh tunggu lama, tu yg doktor terpaksa cabut jugak. Hari ni kira hari ke 2 airis di urut dengan akak tu .  Memang terasa dunia yang gelap gelita sebelum ni seolah olah mmeberi sinar baru buat hidup ku.. cewaaaaaahhhhhh kemain lagi kau airis ek. 



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Intanurulfateha.Com