^ ^

Saturday, 11 October 2014

BILA SI ADIK PANDAI BERJALAN

Assalamualaikum..
Bila tengok muka si adik rasa nak tergelak pun ade,bukan ape..pantang tengok kakak die duduk je ade2 je 'aksi' yang die nak buat kat kakak die.
Kira si kakak ni asyik kena buli je dengan adik die. Sampai nangis kakak nye..pening dah umi dgn ayah.

Skarang ni si adik dah pandai berjalan,ikot je ke mana kakak pergi smpai si kakak naik rimas x bagi adik ikot die,kadang die bebel kat adik die x bagi ikot g sana sini...hahaha alahai anak umi ayah ni. Nti dah besar jadi teruna dan dara ok la tu kot..!



Yang adik ni pulak,mentang2 la dah teror bab ' buli membuli ' kat kakak die,habis semua nak di ketok kat kakak die,baling2 barang walaupun bukan barang mainan skalipun mesti die nak baling..kira dah jadi satu hobi plak dah. Ape pun tanpa adik dan kakak sunyi umi di buatnye. Umi dan ayah berdoa moga anak2 umi jadi anak yang soleh dan solehah...insyaallah amin.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 7 October 2014

ATASI SEMBELIT PADA BAYI @ KANAK- KANAK

Assalamualaikum..
Hari yang teramat penat bile melayan kerenah 2 orang anak..sorang GIRL  berumur 5Y dan sorang lgi BOY 1Y. Tak leh dok dekat2 die orang ni..ade jew yang x kena.....aduhai anak umi.

Now..airis nak share la psal baby sembelit. Anak airis yang no 2 tu dri lahir memang ade masalah sembelit smpai la skarang ni masalah sembelit @ berak keras makin terok. Macam2 jnis susu airis dah bagi pun mcm tu gak.

Semalam airis menggoogle kat HP airis lbih kurang 2 jam. Akhirnye dpat 3 petua yang berguna. Tpi antara 3 tu airis confident nak cuba satu je petua kat anak.

[ AMBIL 1 SUDU KECIL GULA PERANG, CAMPURKAN DLM SETENGAH ( 1/2 ) CAWAN AIR SUAM @ 2 oz SUSU. Senang citer  SETENGAH ( 1/2 ) CAWAN SUSU ]

Petua ni memang bagus..so skarang dah poopoo manje gitu. Tak de dah nak teran bagai. Lpas bagi mnum tak lama tu berak mcm biase dah. Klau tengok die berdiri,pastu nmpak mcm kaku je..kompom berak la tu. Tahu2 jew dah bau busyuk..hihihi.

So ibu2 boleh amalkan pada anak yang ade masalah sembelit.
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Intanurulfateha.Com